Om Musikhuset Aarhus2011.10.14.Musikhuset Aarhus 300

Musikhuset Aarhus er et af nordens største kulturhuse. Hvert år besøger op mod en halv million gæster huset, og de seks sale og ni scener danner ramme om ca. 1.500 arrangementer. Fra ganske små børneteaterforestillinger og koncerter med lovende talenter til internationale stjerner, musicals, comedy, dans, opera og symfonikoncerter. Samtidig kan vi bryste os af at have et bredt udvalg af gratis arrangementer.

Gennem årene har Musikhuset præsenteret alt fra Bob Dylan, Rod Stewart, Beach Boys, Tina Turner, Leonard Cohen, Liza Minelli, Ray Charles, Stan Getz, Bolshoi-Teatrets opera Boris Godunov, Orchestre de Paris med Daniel Barenboim og Martha Graham Dance Company til Det Danske Melodi Grand Prix.

I Musikhuset Aarhus finder du også Den Jyske Opera, Aarhus Symfoniorkester, Det Jyske Musikkonservatorium og Teatret Filuren.

Musikhuset Aarhus blev indviet i 1982, og en større udvidelse stod færdigt i 2007. Det oprindelige hus er tegnet af Kjær & Richter, og udvidelsen er tegnet af Arkitektfirmaet C.F. Møller.

Kvadratmeter & kapacitet

Musikhuset Aarhus har et areal på i alt ca. 35.000 kvm, hvilket gør det til et af Nordens største kulturhuse. Der er 500 rum, hvor salene og Foyeren selvfølgelig udgør husets ”hjerte”. Under menupunktet Salene kan du læse mere om Musikhuset sale og scener.

Organisation

Siden 1. januar 2015 har Jan Christensen været direktør i Musikhuset. Musikhusets organisation består af ca. 50 fastansatte og ca. 70 løst- og deltidsansatte. Hertil kommer den lange række af medarbejdere hos husets faste lejere: Den Jyske Opera, Aarhus Symfoniorkester, Det Jyske Musikkonservatorium, Filuren og Restaurant johan r. I alt har omkring 400 medarbejdere deres daglige gang i huset.

Et hus værd at vente på

Det første spadestik til Musikhuset Aarhus blev taget den 5. juni 1979. Grundstenen i Foyeren (ved Strøget) blev nedlagt den 11. maj 1981 af borgmester Orla Hyllested – inkl. et rør med grundstensdokumentet.

Musikhuset Aarhus kostede 115 mio. kr. og blev udelukkende finansieret af Aarhus Kommune. Det administreres af Kultur- og Borgerservice.

thorkild_dronning

Fredag den 27. august 1982 blev Musikhuset Aarhus indviet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Ca. 150.000 aarhusianere deltog i festlighederne omkring et 1,5 km langt kaffebord stillet op til lejligheden i Frederiks Allé. Det var kulminationen på næsten 60 års debat og politisk tovtrækkeri om et koncerthus i den jyske hovedstad.

Allerede fra 1923 blev der lagt konkrete planer om et nyt musikhus – dengang i Vennelystparken. Men først i slutningen af 70'erne blev drøm til virkelighed: Daværende kulturrådmand Thorkild Simonsen fik i december 1976 flertal i byrådet til at udskrive en arkitektkonkurrence, og vinderne blev arkitekterne Kjær & Richter, der med den endelige byrådsbeslutning i december 1977 om opførelse af Musikhuset Aarhus, langt om længe kunne gå til værket.

Et nyt Musikhus

I sommeren 2004 vedtog byrådet en tilbygning til Musikhuset Aarhus, og allerede året efter - 18. august 2005 - tog daværende kulturrådmand Torben Brandi Nielsen det første spadestik til byggeriet.

Tilbygningen er på ca. 17.000 kvm., og med det eksisterende musikhus fra 1982 på ca. 16.000 kvm. får Aarhus et hus af en anseelig størrelse. Den samlede anlægssum er på knap 285 mio. kr.

Byggeriet er finansieret igennem lejeindtægter fra en række nye beboere, der over sommeren og efteråret 2007 flyttede ind i huset på langvarige lejekontrakter.

Arkitektkonkurrencen blev vundet af det aarhusianske arkitektfirma C.F. Møller, og tilbygningen er holdt i det samme formsprog som det eksisterende hus. De gule tegl, de lyse gulvfliser og søjlerne fra Foyeren går igen i det nye byggeri.

Som et nyt element i arkitekturen er den nye tilbygning omkranset af et bredt kobberbånd, der i øjeblikket patinerer fra laksefarvet til mørkerødt, og som med tiden bliver irgrønt, som man ser det på kirketage og på Aarhus Rådhus.

Adgangen til den nye tilbygning går gennem den eksisterende Foyer, gennem en passage mellem Store Sal og Lille Sal - kaldet Strøget - til den nye publikumsfoyer i tilbygningen - kaldet Torvet. Herfra er der adgang til de nye sale - og for de nye beboere til arbejdslokaler og kantine.

Den nye bygning blev taget i brug i efteråret 2007.


Foto: Lars Aarø